Svensk PansarHistorisk Förening valde i år att förlägga årets Pansarträff med tillhörande årsmöte i samband med Arsenalens uppvisningsdag i Strängnäs. Tack vare samarbetet mellan SPHF och Arsenalen kunde föreningens anmälda deltagare erhålla fri entré på museet under helgen, medan samtliga besökare – och de var många under söndagen – fick en chans att lyssna på två olika föredrag genom föreningens försorg om ”Svenskt pansars pionjärtid” och om ”Hindertagning i Sverige och utlandet genom tiderna”.
Lördag
Efter några år med få årsmötesdeltagare kunde glädjande konstateras att närmare 28 anmälningar inkommit till SPHF:s årsmöte 1-2 september 2018, med såväl nya som kända ansikten. Helgen inleddes med en guidad tur på Arsenalen, där Christer Holm bjöd på en livfull och mustig tur, full av anekdoter.
Under eftermiddagen vidtog en öppen diskussion om föreningen och hur vi kan utveckla verksamheten vidare. Inriktning finns på att tillgängliggöra resurser så att fler kan ta del av unikt material, fler får möjlighet att bidra själva och att vi på bred front kan synas lite mer. SPHF:s hemsida presenterades i detalj vad som har skett, och vilka planer som finns för ytterligare utveckling i framtiden för att etablera föreningen som en källa till fakta och som inspiration åt andra. Även konkreta möjligheten att skapa ytterligare mervärde i medlemskapet diskuterades och kommer att komma medlemmar tillgodo inom kort.
Årsmötesförhandlingar vidtog, där en tyst minut hölls för att hedra minnet av Christer Nyhlén, tidig styrelsemedlem och redaktör för PANSAR från 1974 till 1981.
Framåt kvällen stundade inkvartering för de som så valt samt middag med tillhörande samkväm på Vilsta Sporthotell & Restaurang. Efter en utsökt måltid följde, som seden bjuder, visning av Pantherfilmen. Tillfälle gavs även till en frågestund med Stefan Karlsson, museichef Arsenalen.
Söndag
Även söndagen bjöd på sol och blå himmel och en härlig hösttemperatur om dryga 20 grader. Drygt 2 000 besökare väntades till Arsenalen under denna uppvisningsdag och redan en timme innan man slog upp portarna till museet började folk strömma in. Utomhus fanns flera utställare redo, och möjlighet fanns för de yngre att köra Funtrack. Biljetter kunde lösas till helikopterturer över Strängnäs samt till åkturer med Pbv 302 och Pbv 501. Vid två tillfällen genomfördes huvudnumret med fordon i rörelse, där man fick se och höra bl.a. den nyrenoverade Stridsvagn m/21-29, men även en artilleritraktor m/28, en lastterrängbil 934 med påkopplad 40 mm Bofors luftvärnskanon, Ikv 103, Stridsvagn 103 och Stridsvagn 104. Under hela dagen strömmade besökarna in och alla aktiviteter var hela tiden i full gång. Även om köerna stundtals ringlade långa var det en imponerande tillställning som bjöds och där allt fungerande under dagen.
Att få se Strv m/21-29 körandes var mycket uppskattat
Efter den första fordonsuppvisningen gav SPHF:s Christer Baadstöe föredrag om svenskt pansars pionjärtid med fokus på Stridsvagn m/21 och m/21-29, med tillhörande frågestund. Detta följdes under eftermiddagen upp med att SPHF:s Björn Ljungek gav föredrag om hindertagning. Två uppskattade event med omkring 35-40 åhörare vardera.
Pansarträffen genomfördes med mersmak. En trevlig helg i utmärkt väder som bar frukt på många olika sätt, och där vi hoppas kunna utveckla samarbetet ytterligare tillsammans med Arsenalen. För SPHF:s del kan konstateras att vi fått en uppgång i antalet anmälda samt en uppgång i det totala antalet medlemmar, där vi bara under helgen kunde välkomna ytterligare 24 nya medlemmar! Ekonomin har stärkts, främst genom flytten av arkivet från Helsingborg till Hässleholm, och friska vindar fläktar mot framtiden och kommande projekt!
En härlig pansarupplevelse!